CHOKLADKAKA
När vi åkte ut till morbor så tog jag med en chokladkaka som jag hade bakat innan. Har gjort den en gång tidigare och den blev succé även denna gång. Här får ni receptet om ni är sugna. Kan lova att den är enkel attt göra och så god.
Botten
- 2 ägg
- 100 g smält smör
- 1 dl vetemjöl
- 3 dl strösocker
- 3 msk kakao
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 100 g smält mörk choklad av bra kvalitet
- 1/2 dl hackade pistagenötter (gärna salta)
Mousse
- 3 dl vispgrädde
- 2 ägg
- 2 msk honung
- 200 g hackad mörk choklad av bra kvalitet
- 70 g smör
- saltrostade pistagenötter (till servering)
- krossade maränger (till servering)
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175°C.
- Botten: Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en smörad springform i 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.
- Mousse: Vispa grädden luftig. Vispa ägg och honung pösigt.
- Smält chokladen och smöret i ett vattenbad.
- Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Rör till sist ner grädden.
- Låt botten vara kvar i formen och bre över chokladmoussen. Låt tårtan svalna och "sätta sig" i kylen i ett par timmar.
- Strö slutligen över hackade, saltrostade pistagenötter och marängkross. Skär loss tårtan från formen med en varm kniv.
För alla
Innehåller ägg.
Gör glutenfri: Byt mjölet mot samma mängd fin glutenfri mjölmix som innehåller mjölk (t ex Semper).
Gör mjölkfri: Byt allt smör mot mjölkfritt margarin. Använd ren mörk choklad av bra kvalitet. Använd mjölkfri gräddprodukt Imat från Oatly och vispa enligt anvisning med 2 smälta gelatinblad. Kyl tills konsistensen är fast och blanda ner i chokladsmeten.
receptet är från ICA.
Kommentarer
Postat av: erika
Oh lala. Och glutenfri-tips också! :D
Neeej, det är det vi/hon inte har än... Har du någon rolig idé på något man kan hitta på?
Postat av: elsa
jag döör så gott :))))))
Svar:
pocahontas.webblogg.se
Trackback